Run Magazine Shop

Binnen vijf jaar wordt er een marathon gelopen in minder dan 2 uur. Dat is de missie van het Sub2hrs Project Team dat wetenschappers en topatleten wil samenwerken om dit doel te bereiken. Het huidig wereldrecord staat op dit moment op 2:02:57 uur.

Niet langer een kwestie van of, maar van wanneer

Het project is een initiatief van wetenschapper Yannis Pitsiladis en trainer van topatleten Jos Hermens. Volgens beide is het niet een kwestie van of, maar van wanneer het record verbroken wordt. Voor een recordtijd van 1.59.59 uur moet een atleet gemiddeld 21.1 kilometer per uur lopen, oftewel 2.50 minuten per kilometer. Dat is iets meer dan vier seconden per kilometer harder dan het huidige wereldrecord van de Keniaan Dennis Kimetto, dat vorig jaar werd gevestigd op het snelle stratenparcours van Berlijn.

Sub2 wil die tijdwinst pakken op tien gebieden: voeding, bewegingsleer, fysiotherapie, wedstrijdvoorbereiding, training, parcoursanalyse, energieverbruik en bio-informatica. Hermens is ervan overtuigd dat er tijdwinst te behalen valt door op allerlei deelgebieden een klein beetje progressie te maken. ‘Als je tien keer eentiende procent winst boekt, is dat al een procent. Dat is veel.’ Hermens beschouwt de tijdsbarrière van twee uur als een richtpunt voor innovatie, een mogelijkheid om buiten gebaande paden te treden en het avontuur in de atletiek te brengen.

Bron: Volkskrant

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Email this to someone


Afvallen of op zoek naar gezonde recepten? Bekijk deze e-books.

Minder blessures én sneller herstel Minder blessures én sneller herstel
Minder blessures én sneller herstel Hardlopen zonder pijn en klachten? Probeer compressiekousen voor minder blessures en sneller herstel.

MEER INFO / Bestellen