Het aantal hardlopers stijgt licht, maar het aantal hardloopblessures stijgt harder

Run Magazine Shop

Het aantal hardloopblessures blijft stijgen, zo blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Daarbij valt op dat vooral de beginnende hardloper een groot risico op een blessure heeft. Gelukkig zijn hardloopblessures goed te voorkomen door blessurepreventie onderdeel te maken van de training. Denk hierbij aan een goede trainingsopbouw, warming-up, cooling-down en spierversterkende oefeningen.

Het aantal hardlopers stijgt licht, maar het aantal hardloopblessures stijgt harder. In 2014 steeg het aantal hardloopblessures naar 710.000. Dit komt voornamelijk doordat het risico op een hardloopblessure is toegenomen. Daarnaast zorgen met name beginnende hardlopers (minder dan een jaar actief) voor veel blessures. Bij hen is het risico meer dan 2 keer zo hoog ten opzichte van de gevorderde hardloper.

“Trainen met een doel is goed en motiveert, maar het is wel belangrijk om realistische doelen te stellen.”

Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat hardlopers die met een bepaald doel trainen, bijvoorbeeld voor een bepaalde afstand, wedstrijd of om af te vallen, een hoger risico hebben op blessures. Deze groep maakt relatief vaak gebruik van een hardloop-app. “Meer aandacht voor blessurepreventie in dergelijke apps kan leiden tot een verlaging van het aantal hardloopblessures,” volgens Casper Dirks, programma manager Sport bij VeiligheidNL. Het gebruik van een hardloop-app zelf leidt niet tot hoger risico op blessures. Maar app-gebruikers zijn wel hardlopers die – met gebruikmaking van hun app – vaker, intensiever en doelgerichter trainen. “Trainen met een doel is goed en motiveert, maar het is wel belangrijk om realistische doelen te stellen.”

Hardloopblessures zijn gelukkig goed te voorkomen.
Lees hier voor onze ‘7 Tips om blessures te voorkomen’.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Email this to someone


Afvallen of op zoek naar gezonde recepten? Bekijk deze e-books.

Zo neem je makkelijk spullen mee! Zo neem je makkelijk spullen mee!
Zo neem je makkelijk spullen mee! Op een handige manier je sleutels, telefoon en andere spullen meenemen op je lange duurloop? Check dan deze handige riemen en belts.

MEER INFO / Bestellen