Run Magazine Shop

De exotische superfoods zijn al weer op hun retour en hebben plaats gemaakt voor ‘gewone gezonde producten’. Volgens het gezondheidscentrum zijn de gezondheidseffecten van de zogenaamde superfoods ook onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Daarom vandaag een boodschappenlijstje van 12 gezonde producten voor hardlopers die je gewoon bij de supermarkt of groenteboer kunt halen.

Gezonde producten voor hardlopers

 1. Avocado
  Avocado’s zijn vet en calorierijk, maar desondanks erg gezond. Een avocado is namelijk rijk aan onverzadigde vetten zoals omega 3. Als duursporter kun je niet zonder. Samen met de vitaminen en antioxidanten in de groene vrucht zorgen die voor een sneller herstel.
 2. Bananen
  Een banaan is ideaal om te nemen voordat je een presentatie moet leveren. De suikers in de banaan geven snel energie af aan je lichaam.
 3. Bessen
  Bessen, maar ook frambozen en bramen, bieden anti-oxidanten en vezels voor snel herstel.
 4. Bieten
  Vele hardlopers zweren bij een rode bietensapje. Ongelijk hebben ze niet. Bieten zijn rijk aan vitamine B, kalium, calcium en ijzer. Je kunt ze echter ook gewoon eten. Rode bieten zijn dankzij de betaïne goed voor het herstel van de spieren.
 5. Boerenkool
  Nitraat vind je niet alleen in rode bieten, maar ook in boerenkool. Goed voor een flinke dosis energie en kunnen bijdragen aan een betere prestatie. Ook is de boerenkool rijk aan kalium, magnesium, ijzer en vitamine C.
 6. Havermout
  Havermout is lekker, goedkoop en heeft vele goede effecten voor de gezondheid. Zo verlaagt havermout het cholesterolgehalte, is het glutenvrij en laag in calorieën. Daarentegen is het rijk aan antioxidanten die goed zijn voor herstel.
 7. Kiwi
  Wie regelmatig kiwi’s eet vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Het effect is al merkbaar bij één kiwi per week. Uit Spaans onderzoek bleek dat het ‘goede cholesterol’ HDL door het eten van een kiwi wordt aangemaakt. Dat zorgt op zijn beurt voor een kleinere kans op hart- en vaatziekten.
 8. Kwark
  Kwark is een goede eiwitbom die noodzakelijk is voor de opbouw en herstel van de spieren. Kwark bevat een hoge concentratie eiwitten. Ideaal om te combineren met bessen of ander fruit. Ook andere zuivelproducten zoals melk zijn goed. Melk bevat weinig koolhydraten en vet, maar biedt wel aminozuren, de bouwstenen van eiwit. Belangrijk voor het herstel van je spieren.
 9. Linzen
  Linzen, maar ook bonen en kikkererwten, bevatten veel vezels, ijzer, vitamine B en antioxidanten. Daarnaast zorgen ze voor een goed gevuld gevoel, terwijl ze relatief niet heel calorierijk zijn.
 10. Noten
  Vroeger werden noten vooral gezien als dikmakers. Vandaag de dag zijn wetenschappers overtuigd van de gezondheidseffecten. Vanwege de gezonde vetten. Ongebrand en ongezouten heb je het meeste profijt. Mensen die minstens 10 gram noten of pinda’s per dag eten hebben verder een lager risico om te sterven aan diverse doodsoorzaken dan mensen die geen noten of pinda’s eten.
 11. Zalm (en andere vette vissen)
  Dezelfde omega-3-vetzuren vind je ook in vette vissen zoals zalm, makreel of haring. Deze vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking, zijn essentieel voor je hersenen en dragen bij aan een gezond cholesterol.
 12. Zoete aardappel
  Bètacaroteen vind je naast wortels ook in zoete aardappel. Die kleuren oranje door dit goedje. Dit stofje wordt omgezet in vitamine A. Dat is goed voor je weerstand, ogen en huid. Verder is de aardappel rijk aan vitamine B6 en kalium, die je helpen je bloeddruk te verlagen.

Eet smakelijk!

Meer lezen over gezonde producten voor hardlopers?

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Email this to someone


Afvallen of op zoek naar gezonde recepten? Bekijk deze e-books.

Oh, kom er eens kijken ... Oh, kom er eens kijken ...
Oh, kom er eens kijken ... Vraag dit jaar een sportief cadeau van Sinterklaas. Nu meer dan 10.000 producten met fikse kortingen in de Run Magazine Webshop.

MEER INFO / Bestellen