Run Magazine Shop

In de rubriek ‘lezersvragen’ beantwoorden we jouw vraag. Deze week wil Manon uit Schiedam weten of het erg is om een training over te slaan.

Af en toe een training overslaan? We doen het allemaal. Het gevaar is echter dat je al snel meerdere trainingen overslaat en voor je het weet is al dat harde werk helemaal voor niets geweest.

Een belangrijk verschil is of je een training moet overslaan door ziekte of blessure. Je hebt dan geen andere keuze. Sterker nog, met doorlopen richt je waarschijnlijk meer schade aan. Je kan tot vijf weken lang sportloos door het leven gaan zonder dat je veel kracht verliest. Ziek zijn vraagt echter erg veel van je lichaam waardoor het krachtverlies al sneller optreedt. Je conditie gaat wel een stuk harder achteruit. Onderzoek wees uit dat er al na vier weken pauze een daling van zo’n 20% in je V02max is. Enig voordeel is dat conditie zich wel weer makkelijker laat opbouw dan spieren.

Je nieuwe krachten zijn blijkbaar niet zo fragiel als je zou denken. Zo toonde een recent onderzoek in Het Laatste Nieuws aan dat iemand die vier maanden hard trainde en vervolgens zes maanden pauze nam, aan het einde van dat half jaar nog steeds tot 50% van de gekweekte spiermassa had. Ook hier is het met de conditie slechter gesteld na een rustperiode. En niet zo’n beetje. Zo zou het effect en de vooruitgang in je V02max na twee maanden sporten al na één maand rust helemaal verdwenen zijn. Een kanttekening hierbij wel, is dat fanatieke sporters sneller hun conditie en krachten terug hebben dan beginnelingen.

Eén keer niet gaan sporten is dus echt niet erg, Manon. Langdurig niet trainen zorgt er echter voor dat je conditie drastisch afneemt, en je snel weer terug bij af bent. Blijven lopen is dus het advies!

Ook een vraag? Klik hier!

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Email this to someone


Afvallen of op zoek naar gezonde recepten? Bekijk deze e-books.

Oh, kom er eens kijken ... Oh, kom er eens kijken ...
Oh, kom er eens kijken ... Vraag dit jaar een sportief cadeau van Sinterklaas. Nu meer dan 10.000 producten met fikse kortingen in de Run Magazine Webshop.

MEER INFO / Bestellen