De wereld is jouw speeltuin!

Run Magazine Shop

We ontvangen regelmatig vragen over de betekenis van bepaalde hardlooptermen. Om duidelijkheid te scheppen in het hardloopjargon hebben we een nieuwe rubriek in het leven geroepen waarin we antwoord geven op al jullie vragen. Deze week: Wat is fartlek ?

Fartlek is een Zweeds woord voor snelheidsoefeningen of vaartspel. Het idee is dat je vrij gaat hardlopen. Zonder vast tempo en zonder plan. Bij deze manier van lopen is de omgeving je speeltuin. Na een goede warming-up speel je met de snelheid en wissel je sprinten, tempolopen en joggen met elkaar af. Je versnelt bijvoorbeeld een stuk tot een verkeerslicht om daarna weer rustig aan te doen tot je hersteld bent. Ook even een heuvel of brug pakken behoort tot de mogelijkheden.

Fartlek is een spel

Net als een intervaltraining is de fartlek super om te werken aan je snelheid. Ook leer je goed om te gaan met ‘hindernissen’ tijdens een wedstrijd, zoals een heuvel of het inhalen van andere deelnemers. Wissel veel af en kijk welke intensiteit goed bij je past. Fartlek is een spel, dus maak het leuk voor jezelf. Wedden dat je plezier in hardlopen toeneemt?

Heb je ook een vraag? Stel hem hier.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Email this to someone


Afvallen of op zoek naar gezonde recepten? Bekijk deze e-books.

Oh, kom er eens kijken ... Oh, kom er eens kijken ...
Oh, kom er eens kijken ... Vraag dit jaar een sportief cadeau van Sinterklaas. Nu meer dan 10.000 producten met fikse kortingen in de Run Magazine Webshop.

MEER INFO / Bestellen