Run Magazine Shop

Natuurmonumenten heeft prachtige trail- en hardlooproutes uitgezet in haar natuurgebieden. Oneffen paden, mul zand, modderige plassen, hoogteverschillen, krappe bochtjes en laaghangende takken maken deze trailruns tot een waar avontuur.

Per route heeft natuurmonumenten een GPX bestand aangemaakt, die je kunt importeren in je sporthorloge of navigatiesysteem. Loop je met een smartphone, dan kun je ook de app van Natuurmonumenten downloaden met alle routes.

1. Naardermeer (Noord-Holland)

Je rent tussen vele watervogels en grazende koeien. De trailrunning-route bestaat uit oude zandwegen, smalle bospaadjes, ruw grasland en veenvlakten. De ondergrond kan hier en daar zeer onregelmatig zijn en bij regen modderig worden. Op verschillende plaatsten kun je een omweggetje maken naar één van de observatiepunten. Om het rondje te lopen moet twee keer de spoorlijn overgestoken worden. Hierdoor is circa een kwart van de route verhard.

2. Brunssummerheide (Limburg)

De Brunssummerheide ligt ingeklemd tussen de gemeenten van Parkstad Limburg en Duitsland. Het is een heuvelachtig heide- en veengebied dat deels bebost is. De route van deze trailrun maakt slim gebruik van de hoogteverschillen. Bijna tien keer moet flink aangezet worden bij het beklimmen van een heuvel, waaronder de 138,2 meter hoge Heksenberg.

3. Nationaal Park Veluwezoom (Gelderland)

Via de randen van het bos ren je over heide en mul zand naar Signaal Imbosch, het hoogste punt van de Veluwe. De route wordt vervolgd langs de zandverstuiving het Rozendaalse Zand en loopt via naar beneden glooiende bospaden weer terug naar het bezoekerscentrum.

  • Lengte: 17km
  • Hoogtemeters: 440m
  • Start: Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heuvenseweg 5a, Rheden
  • Route: Download GPX bestand (klik met je rechtermuisknop, en kies ‘opslaan als ..’)
  • Meer informatie en routekaart: National Park Veluwezoom

4. Harderbos (Flevoland)

De trailrunning-route loopt door oernatuur, langs grazende Schotse Hooglanders en beverburchten, over modderpoelen met amfibieën en overbrugt de Hoge Dwarsvaart. Het Harderbos ligt aan de ‘stille kant’ van het Veluwemeer. Grote kans dat je geen mens tegenkomt.

  • Lengte: 15 km
  • Start: Mosselweg, Biddinghuizen (Parkeerplaats Ontdekbos)
  • Route: Download GPX bestand (klik met je rechtermuisknop, en kies ‘opslaan als ..’)
  • Meer informatie en routekaart: Harderbos

5. Schiermonnikoog (Friesland)

Deze trailrun route steekt meerdere malen de eerste duinrand over om door het naaldbos met zijn kronkelende paadjes, dieper het eiland in te dringen. Er is rekening met het broedseizoen gehouden zodat de Trailrun Schiermonnikoog het gehele jaar door gelopen kan worden.

Meer hardlooproutes
Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Email this to someone


Afvallen of op zoek naar gezonde recepten? Bekijk deze e-books.

Hippe hardloopbroeken Hippe hardloopbroeken
Hippe hardloopbroeken Nu in onze webshop. Hippe hardloopbroeken en tights voor dames. O.a. de merken Bjorn Borg, Adidas, Under Armour, New Balance, Nike en Asics.

MEER INFO / Bestellen