Run Magazine Shop

De dagen worden weer korter. Tijd om na je hardlooprondje lekker bij de kachel te kruipen met een goed boek. Wij selecteerden de tien meest populaire hardloopboeken van het moment.

1. De mens als duurloper – Jan Knippenberg

9200000040807473Historicus en topatleet Jan Knippenberg geeft in De mens als duurloper de historische achtergronden van het duurlopen weer. Vaak wordt de stelling verkondigd dat de ultramarathons of ultra-lange afstandslopen een logisch gevolg zijn op de marathon en zelfs de triathlon. Niets is minder waar. De duurloop is klassieker dan de marathon. Een fascinerend boek, dat aanzet tot nadenken over de relatie tussen prestatie en geestelijke ontwikkeling. Volgens NRC Handelsblad ‘Het beste boek over hardlopen ooit geschreven.’

Boek kopen

2. Running Buddha – Sakyong Mipham

9200000011453016Wat kunnen meditatie en hardlopen voor elkaar betekenen? Veel, volgens Sakyong Mipham. Hij ziet een natuurlijk verband tussen beide: allebei draaien ze om training van lichaam en geest. En ze versterken elkaar. Miphams aanwijzingen kunnen niet alleen je looptechniek verbeteren en verdiepen, maar maken elke hardlooptraining tot een rijke en betekenisvolle ervaring.

Als fervent hardloper past Mipham meditatietechnieken toe op hardlopen: je eigen lichaam liefdevol waarnemen, je grenzen erkennen en haalbare doelen stellen. Hij laat zien dat hardlopen innerlijke stilte en intens geluk kan opleveren, wat de kwaliteit van je dagelijks leven verbetert. In ‘Running Buddha’ deelt hij zijn inzichten en oefeningen met beginnende en ervaren (duur)lopers.

Boek kopen

3. Waarover ik praat als ik over hardlopen praat – Haruki Murakami

Schermafbeelding 2015-06-29 om 12.15.36In 1982 verkocht Haruki Murakami zijn jazzclub om zich geheel aan het schrijven te wijden. Hij begon toen ook met hardlopen om zijn conditie op peil te houden. Al een jaar later rende hij van Athene naar Marathon. In dit boek, na tientallen wedlopen, triatlons en door de pers bejubelde boeken, onderzoekt hij de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven – en op zijn werk. Hij gunt de lezer een blik op de meest persoonlijke en uiteenlopende zaken: van het moment waarop hij besloot schrijver te worden, tot zijn grootste triomfen en teleurstellingen

Boek kopen

4. Hardloperskookboek – Barbara Kerkhof & Miriam van Reijen

Schermafbeelding 2015-06-29 om 15.45.05Dit is een kookboek voor lopers die zichzelf graag uitdagen en verbeteren. Die af en toe best een wijntje of een biertje willen drinken, maar die ook een fles bietensap soldaat durven maken als ze daar sneller van gaan lopen. Het hardloperskookboek biedt nieuwe wetenschappelijke inzichten in wat nu echt je prestaties bevordert. En alle broodjeaapverhalen krijg erbij om te lachen. Maar vooral is het een boek met originele recepten voor sporters, meestal verantwoord maar altijd lekker.

Boek kopen

5. Start to run – Evy Gruyaert

9200000010718786Veel beginnende hardlopers kennen Evy Gruyaert, een Belgische presentatrice die een podcast heeft ingesproken waarop een schema van tien weken is te beluisteren om uiteindelijk dertig minuten te kunnen hardlopen (te downloaden via www.starttorun.be). Dit boek is een aanvulling op dat schema. Start to run met Evy Gruyaert is een hippe en overzichtelijke leidraad met eenvoudige oefeningen, heldere loopschema’s, nuttige gezondheidstips en nieuwe heerlijke recepten. Een uitgelezen team van professionals staat je bij om stap voor stap je conditie op te bouwen en het hele verhaal is doorweven met persoonlijke blogs van Evy Gruyaert, die als presentatrice van Vlaanderen Sportland zelf de loopschoenen aanbond en dus ervaringsdeskundige bij uitstek is.

Boek kopen

6. Het geheim van hardlopen – Ron van Megen & Hans van Dijk

9200000026769037In Het Geheim van Hardlopen worden alle factoren ontcijferd die van belang zijn voor hardlopen en een goede conditie. De invloed van alle factoren wordt in 61 hoofdstukken helder en op populaire geschreven wijze uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden. Met Het Geheim van Hardlopen kan de lezer, net als de auteurs, 20% fitter, gezonder en sneller worden. Het boek is geschreven door de uit Nederland afkomstige hardlopers emeritus hoogleraar Hans van Dijk en Ron van Megen, beiden Delfts ingenieur. Zij hebben glasheldere en haarscherpe wetenschappelijke analyses gemaakt van alle factoren die bij langeafstandslopen van belang zijn. Van de 800 meter tot en met de marathon. Het gaat over training, voeding, gewicht, leeftijd, loopstijl, wind, regen, heuvels, temperatuur, schoenen, en nog veel meer.

Boek kopen

7. Renspiratie – Esther Koning

9200000030698510Een inspiratieboek bedoeld om meteen met hardlopen te beginnen. Met antwoorden op vragen als: waarom hardlopen goed voor je is; in welke houding je het beste kunt gaan lopen; hoe het zit met je conditie, hartslag en ademhaling; hoe je yoga en/of mindfulness met hardlopen kunt combineren; wat hardlopen jou oplevert en welke trends binnen het hardlopen waarneembaar zijn.

Boek kopen

8. Runningtherapie – Bram Bakker & Simon van Woerkom

1001004006043366Steeds meer mensen ontdekken hoe prettig het is om regelmatig hard te lopen. Het biedt compensatie voor het werk dat ze de hele dag met hun hoofd doen, en het is een doeltreffende manier om spanningen kwijt te raken. Steeds meer wordt hardlopen ook gebruikt als mogelijkheid om psychische klachten te behandelen. Wat runningtherapie inhoudt wordt in dit boek uitvoerig besproken, net als de werkingsmechanismen ervan. Daarbij komen zowel de puur fysieke aspecten aan de orde als de psychologische betekenis die regelmatig bewegen heeft.

Boek kopen

9. Sneller dan het licht – Usain Bolt

9200000016514747Sneller dan het licht, het levensverhaal van Usain Bolt. Hierin vertelt Bolt hoe hij als jochie op het tropische Jamaica ontdekte dat hij extreem snel kon rennen. Hoe hij zijn eerste wedstrijdjes liep, groeide als atleet en uiteindelijk alles won wat los en vast zat. Zowel op de Olympische Spelen van Beijing als op die van Londen incasseerde Bolt goud op de honderd meter, de tweehonderd meter en op de vier keer honderd meter estafette. Maar deze autobiografie is meer dan een succesverhaal. Bolt vertelt openhartig over zijn voorbereiding op grote sportevenementen, zijn omgang met spanning en blessures, de hoge verwachtingen van zijn fans en de constante wedijver met zijn tegenstanders. Met de hem kenmerkende bravoure geeft Bolt in Sneller dan het licht een inzicht in zijn onstuimige leven als topatleet.

Boek kopen

10. Altijd verder – Dolf Jansen

1001004006872063Eigenlijk heb ik nooit een baan gehad. Een echte baan. Wat dat betreft ben ik net een topsporter. Dolf Jansen (bouwjaar 63, 61 kilo, rusthartslag 38) is een fervent hardloper. Hij loopt vaak, ver en al zo n 29 jaar. Is het dan, na zo n 115.000 kilometer, niet eindelijk tijd om te vertellen waarom? En waar? En hoe hard, hoe mooi, hoe lekker, hoe zwaar? Dolf vindt van wel. Altijd verder gaat over de pijn van het tempo, het branden van de longen, het schroeien der spieren, het snijden van de wind, het kraken van de voeten, het piepen van de liezen. En wat er verder allemaal zo vreselijk lekker is aan hardlopen… Dolf Jansen is naast hardloper ook cabaretier, columnist, schrijver, radiomaker, tv-presentator en zanger.

Boek kopen
Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Email this to someone


Afvallen of op zoek naar gezonde recepten? Bekijk deze e-books.

Oh, kom er eens kijken ... Oh, kom er eens kijken ...
Oh, kom er eens kijken ... Vraag dit jaar een sportief cadeau van Sinterklaas. Nu meer dan 10.000 producten met fikse kortingen in de Run Magazine Webshop.

MEER INFO / Bestellen